Immersie in Thailand

 

In november heeft de Ambassade van Frankrijk in Bangkok ons in Thailand uitgenodigd om er ons toekomstig verblijf voor te bereiden. De bedoeling was ook om een beter inzicht te hebben op het beheer van de afvalstoffen en op de belangrijkste uitdagingen van het land in dit verband. We hebben het geluk gehad om talrijke actoren van de recyclagesector te ontmoeten, contacten te hebben met academici die onderzoek verrichten op de plasticvervuiling en het afvalbeheer, en ook een bezoek te brengen aan door de Staat beheerde stortplaatsen evenals meerdere ophaal- en sorteercentra van de informele sector.

Immersie in Thailand

 

In november heeft de Ambassade van Frankrijk in Bangkok ons in Thailand uitgenodigd om er ons toekomstig verblijf voor te bereiden. De bedoeling was ook om een beter inzicht te hebben op het beheer van de afvalstoffen en op de belangrijkste uitdagingen van het land in dit verband. We hebben het geluk gehad om talrijke actoren van de recyclagesector te ontmoeten, contacten te hebben met academici die onderzoek verrichten op de plasticvervuiling en het afvalbeheer, en ook een bezoek te brengen aan door de Staat beheerde stortplaatsen evenals meerdere ophaal- en sorteercentra van de informele sector.

Het verhaal in beelden:

De Moken: vergeten zeenomaden

Koh Lao eiland, Thailand

De Moken, zeenomadenvolk, vangen zeekomkommers met de hand en leven ervan. Thans is de ophaling van afval ook één van hun activiteiten geworden: ze verkopen het plastic, tegen een prijs die varieert in functie van de kwaliteit en de marktkoers, aan een netwerk van handelaars die het herverkopen aan de industriëlen van de recyclagesector. Alleen sommige soorten plastic (vooral PET) worden gerecycleerd. Indien de valorisatiemogelijkheden zich ontwikkelen kan met hopen dat meer en meer plasticafval een tweede leven krijgt en inkomens bezorgt aan ophalers.

Sociale onderneming van afvalbeheer

Ranong, Thailand

Het afval dat de wastepickers* elke voormiddag in de straten van de stad ophalen kan in dit recyclagecentrum opgeslagen worden. Het functioneert onder het statuut van sociale onderneming. Een middel om tegelijkertijd jobs te creëren en het door de stad geproduceerde afval te verwerken.

*Personen die van de ophaling van afval leven.

Afvalbeheer in Bangkok

Bangkok, Thailand

Dit centrum voor afvalverwerking beheert meer dan de helft van de 10.500 ton vuilnis die dagelijks door de Thaise hoofdstad geproduceerd wordt.
De sortering geschiedt met de hand om het PET, het glas en enkele blikjes op te pikken. De arbeidsomstandigheden zijn precair en bijna het gehele afval wordt uiteindelijk toch onder de grond begraven.
Dit het werk zou grotendeels kunnen worden vermeden indien de bevolking haar huisafval sorteerde.

Om onze volgende avonturen te volgen:

Tweet
Share
Share